Categorieën
Uncategorized

Is vermoeidheid gevaarlijk?

“Er is vast nog niemand dood gegaan omdat hij/zij vermoeid was”. En weer werd er soepel gekeken naar vermoeidheid. Het is al de zoveelste keer dat er wordt gezegd dat er niks mis is met vermoeidheid. Maar is dit wel zo terecht?

Moe zijn is niet alleen vervelend. Vaak kun je ook dingen niet meer doen die je zou willen doen, maar is het ook gevaarlijk? Misschien wel indirect?

Door vermoeidheid gaat je rijvermogen omlaag

Je bent eerder afgeleid als je je vermoeid voelt en je maakt veel meer fouten, daarnaast presteer je minder. Je reageert later dan normaal en je bent vergeetachtiger. Op het moment dat je moe bent, maak je vaker beslissingen waar je later spijt van gaat krijgen. Dat zal vast ook de reden zijn dat mensen die moe zijn veel sneller betrokken zijn bij ongevallen. Plaats jezelf eens in een situatie wanneer je vermoeid bent en moet deelnemen aan het verkeer. Vooral als je moet deelnemen aan het verkeer in een grote stad moet je goed op het verkeer om je heen letten. Want het verkeer is iets wat van alle kanten kan komen met verschillende snelheden en vaak let niet iedereen even goed op. Vermoeid zijn en deelnemen aan het verkeer kan gevaarlijk zijn voor jezelf en anderen.

Natuurlijk mag je niet rijden als je alcohol op hebt, maar je hebt dezelfde nadelen als je vermoeid bent. Maar velen beseffen niet dat het levensgevaarlijk kan zijn en denken: ik drink even een kopje koffie en ik voel me weer minder moe. Vermoeidheid veroorzaakt onwijs veel ongelukken. Volgens de ANWB wordt 1 op de 5 ernstige verkeersongelukken veroorzaakt door vermoeidheid (ANWB, 2019).

Het is lastig te meten hoeveel ongelukken er in totaal veroorzaakt wordt doordat mensen vermoeid achter het stuur gaan. je hebt daar geen testen voor om het te meten. Er zijn al wel wat autofabrikanten bezig om een systeem te ontwikkelen dat vermoeidheid zal herkennen bij bestuurders. Maar voorlopig zullen nog niet alle auto’s die functie hebben. Mercedes is een van de fabrikanten die hier sterk op inzet. Zo is het volgende te lezen op de website van Mercedes-Benz:

Veel automerken zijn druk bezig om het rijcomfort van hun modellen te optimaliseren, met name voor lange afstanden, zodat automobilisten zich aan einde van de rit fysiek zo goed mogelijk voelen (Mercedes-Benz, z.d.).

Des te meer energie des te slimmere keuzes je maakt

Je maakt eerder fouten wanneer je je aandacht er niet bij hebt. Je reactietijd neemt toe en je kan niet helder nadenken om de juiste keuzes te maken. Ook kan je last van je vermoeidheid hebben op het werk. Van kantoorbaan tot werken in een fabriek. Bij elk baantje kan je een grote fout maken, omdat je er even niet bij was met je hoofd. Is dat gewoon pech hebben of is het je eigen schuld, omdat je je rust niet had genomen?

Meer weten over hoe gevaarlijk rijden achter het stuur kan zijn? Klik dan hier voor meer informatie.

Heb je opmerkingen over dit bericht of wil je feedback geven? Dat kan via de contactformulier!

Bronnen:
ANWB. (2019, 19 juli). Moe achter het stuur? Levensgevaarlijk! Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/moe-achter-het-stuur-is-levensgevaarlijk

Mercedes-Benz. (z.d.). Vitaliteit naast veiligheid. Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.mercedes-benz.nl/passengercars/the-brand/news-and-events/blogs/mb-blogs.pi.html/the-brand/news-and-events/blogs/mb-blogs/vitaliteit-naast-veiligheid/vitaliteit-information

5 reacties op “Is vermoeidheid gevaarlijk?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *