Categorieën
Uncategorized

Langdurig last hebben van vermoeidheid

Als je langer dan 6 maanden hevige vermoeidheidsklachten ervaart en je weet niet wat de oorzaak is, dan kun je spreken over het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wanneer je de chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebt, dan heb je hevige vermoeidheidsklachten. Vaak helpt het niet om even rust te nemen, want je blijf je vermoeid voelen. Doordat je je zo moe voelt, kunt u vaak minder dingen doen dan dat u eerst kon. Denk bijvoorbeeld aan uw school, huishouden, werk en ga zo maar door (Thuisarts.nl, 2018).

Dit zijn de meest bekende klachten die je kunt ervaren bij langdurig vermoeidheid

Wanneer je net wakker bent geworden uit je slaap, voel je je niet uitgerust. Ook is het zo dat je je vaak uitgeput voelt nadat je hebt gesport. Zelfs een klein beetje inspanning kunnen je klachten verergeren. Daarnaast kun je last krijgen van geheugenproblemen en moeite hebben om je te moeten concentreren om een bepaalde taak te kunnen uitvoeren. Vaak hebben mensen met vermoeidheidsklachten ook last van spierpijn, keelpijn, hoofdpijn en duizeligheid.

Waar kan de chronisch vermoeidheidssyndroom door komen?

De oorzaak van je vermoeidheid is bij de chronisch vermoeidheidssyndroom onbekend. Mogelijkerwijs spelen meerdere aspecten een rol, zoals hormonen, gewicht, of aanleg. Het kan natuurlijk ook komen door een andere mentale of lichamelijke oorzaak dat we nog niet kennen. Het is wel duidelijk dat u zich zeer vermoeid voelt en de reden daarvan is niet doordat u slecht slaapt of te veel beweegt.

Het kan ook zijn dat u een gevoelig persoon bent en dat u dus extra gevoelig bent voor pijn of vermoeidheid. Dat kan een reden zijn dat u vermoeidheid lastiger ervaart dan anderen. Het is waarschijnlijk wel zo dat u door verschillende dingen de chronisch vermoeidheidssyndroom kunt krijgen (LVMP, 2012).

Sommigen zijn gevoeliger voor het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het komt ook wel eens voor dat mensen chronisch vermoeidheid ontwikkelen door een zware periode of door een bepaalde ziekte die ze hebben opgelopen.

En dan hier een paar voorbeelden dat ervoor zorgt dat je vermoeidheid zal blijven.

Wat je denkt heeft veel invloed op je. Als je jezelf verteld dat je iets niet kunt, dan zal je dat hoogstwaarschijnlijk ook niet kunnen. Dus vertel jezelf altijd dat je het kunt en je zult zien dat je al halverwege bent. Je moet ook niet te veel van jezelf vagen, want dat vraagt ook heel veel energie. Je moet jezelf voldoende inspanning gunnen en je zult zien dat je je veel beter zult voelen. Hoe je omgeving met je omgaat speelt ook een grote rol. Vermijd de ben je moe-vragen, want dat kan ook heel vermoeiend zijn. Een goede slaapritme is ook erg belangrijk. Als je ’s nachts goed slaapt, dan loop je een minder grote kans dat je je in de middag moe zult voelen.

Meer weten over het Chronische Vermoeidheidssyndroom? Klik dan hier.

Heb je opmerkingen over dit bericht of wil je feedback geven? Dat kan via de contactformulier!

Bronnen:
LVMP. (2012, 8 mei). Het chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs) bij kinderen en jongeren. Geraadpleegd op 3 januari 2020, van https://www.lvmp.nl/het-chronisch-vermoeidheidssyndroom-cvs-bij-kinderen-en-jongeren/

Thuisarts.nl. (2018, 21 augustus). Ik heb het chronisch vermoeidheidssyndroom | Thuisarts. Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.thuisarts.nl/chronisch-vermoeidheid-syndroom/ik-heb-chronisch-vermoeidheidssyndroom

4 reacties op “Langdurig last hebben van vermoeidheid”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *