Categorieën
Uncategorized

Is vermoeidheid gevaarlijk?

“Er is vast nog niemand dood gegaan omdat hij/zij vermoeid was”. En weer werd er soepel gekeken naar vermoeidheid. Het is al de zoveelste keer dat er wordt gezegd dat er niks mis is met vermoeidheid. Maar is dit wel zo terecht?

Moe zijn is niet alleen vervelend. Vaak kun je ook dingen niet meer doen die je zou willen doen, maar is het ook gevaarlijk? Misschien wel indirect?

Door vermoeidheid gaat je rijvermogen omlaag

Je bent eerder afgeleid als je je vermoeid voelt en je maakt veel meer fouten, daarnaast presteer je minder. Je reageert later dan normaal en je bent vergeetachtiger. Op het moment dat je moe bent, maak je vaker beslissingen waar je later spijt van gaat krijgen. Dat zal vast ook de reden zijn dat mensen die moe zijn veel sneller betrokken zijn bij ongevallen. Plaats jezelf eens in een situatie wanneer je vermoeid bent en moet deelnemen aan het verkeer. Vooral als je moet deelnemen aan het verkeer in een grote stad moet je goed op het verkeer om je heen letten. Want het verkeer is iets wat van alle kanten kan komen met verschillende snelheden en vaak let niet iedereen even goed op. Vermoeid zijn en deelnemen aan het verkeer kan gevaarlijk zijn voor jezelf en anderen.

Natuurlijk mag je niet rijden als je alcohol op hebt, maar je hebt dezelfde nadelen als je vermoeid bent. Maar velen beseffen niet dat het levensgevaarlijk kan zijn en denken: ik drink even een kopje koffie en ik voel me weer minder moe. Vermoeidheid veroorzaakt onwijs veel ongelukken. Volgens de ANWB wordt 1 op de 5 ernstige verkeersongelukken veroorzaakt door vermoeidheid (ANWB, 2019).

Het is lastig te meten hoeveel ongelukken er in totaal veroorzaakt wordt doordat mensen vermoeid achter het stuur gaan. je hebt daar geen testen voor om het te meten. Er zijn al wel wat autofabrikanten bezig om een systeem te ontwikkelen dat vermoeidheid zal herkennen bij bestuurders. Maar voorlopig zullen nog niet alle auto’s die functie hebben. Mercedes is een van de fabrikanten die hier sterk op inzet. Zo is het volgende te lezen op de website van Mercedes-Benz:

Veel automerken zijn druk bezig om het rijcomfort van hun modellen te optimaliseren, met name voor lange afstanden, zodat automobilisten zich aan einde van de rit fysiek zo goed mogelijk voelen (Mercedes-Benz, z.d.).

Des te meer energie des te slimmere keuzes je maakt

Je maakt eerder fouten wanneer je je aandacht er niet bij hebt. Je reactietijd neemt toe en je kan niet helder nadenken om de juiste keuzes te maken. Ook kan je last van je vermoeidheid hebben op het werk. Van kantoorbaan tot werken in een fabriek. Bij elk baantje kan je een grote fout maken, omdat je er even niet bij was met je hoofd. Is dat gewoon pech hebben of is het je eigen schuld, omdat je je rust niet had genomen?

Meer weten over hoe gevaarlijk rijden achter het stuur kan zijn? Klik dan hier voor meer informatie.

Heb je opmerkingen over dit bericht of wil je feedback geven? Dat kan via de contactformulier!

Bronnen:
ANWB. (2019, 19 juli). Moe achter het stuur? Levensgevaarlijk! Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.anwb.nl/verkeer/veiligheid/moe-achter-het-stuur-is-levensgevaarlijk

Mercedes-Benz. (z.d.). Vitaliteit naast veiligheid. Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.mercedes-benz.nl/passengercars/the-brand/news-and-events/blogs/mb-blogs.pi.html/the-brand/news-and-events/blogs/mb-blogs/vitaliteit-naast-veiligheid/vitaliteit-information

Categorieën
Uncategorized

Langdurig last hebben van vermoeidheid

Als je langer dan 6 maanden hevige vermoeidheidsklachten ervaart en je weet niet wat de oorzaak is, dan kun je spreken over het chronisch vermoeidheidssyndroom. Wanneer je de chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) hebt, dan heb je hevige vermoeidheidsklachten. Vaak helpt het niet om even rust te nemen, want je blijf je vermoeid voelen. Doordat je je zo moe voelt, kunt u vaak minder dingen doen dan dat u eerst kon. Denk bijvoorbeeld aan uw school, huishouden, werk en ga zo maar door (Thuisarts.nl, 2018).

Dit zijn de meest bekende klachten die je kunt ervaren bij langdurig vermoeidheid

Wanneer je net wakker bent geworden uit je slaap, voel je je niet uitgerust. Ook is het zo dat je je vaak uitgeput voelt nadat je hebt gesport. Zelfs een klein beetje inspanning kunnen je klachten verergeren. Daarnaast kun je last krijgen van geheugenproblemen en moeite hebben om je te moeten concentreren om een bepaalde taak te kunnen uitvoeren. Vaak hebben mensen met vermoeidheidsklachten ook last van spierpijn, keelpijn, hoofdpijn en duizeligheid.

Waar kan de chronisch vermoeidheidssyndroom door komen?

De oorzaak van je vermoeidheid is bij de chronisch vermoeidheidssyndroom onbekend. Mogelijkerwijs spelen meerdere aspecten een rol, zoals hormonen, gewicht, of aanleg. Het kan natuurlijk ook komen door een andere mentale of lichamelijke oorzaak dat we nog niet kennen. Het is wel duidelijk dat u zich zeer vermoeid voelt en de reden daarvan is niet doordat u slecht slaapt of te veel beweegt.

Het kan ook zijn dat u een gevoelig persoon bent en dat u dus extra gevoelig bent voor pijn of vermoeidheid. Dat kan een reden zijn dat u vermoeidheid lastiger ervaart dan anderen. Het is waarschijnlijk wel zo dat u door verschillende dingen de chronisch vermoeidheidssyndroom kunt krijgen (LVMP, 2012).

Sommigen zijn gevoeliger voor het chronisch vermoeidheidssyndroom. Het komt ook wel eens voor dat mensen chronisch vermoeidheid ontwikkelen door een zware periode of door een bepaalde ziekte die ze hebben opgelopen.

En dan hier een paar voorbeelden dat ervoor zorgt dat je vermoeidheid zal blijven.

Wat je denkt heeft veel invloed op je. Als je jezelf verteld dat je iets niet kunt, dan zal je dat hoogstwaarschijnlijk ook niet kunnen. Dus vertel jezelf altijd dat je het kunt en je zult zien dat je al halverwege bent. Je moet ook niet te veel van jezelf vagen, want dat vraagt ook heel veel energie. Je moet jezelf voldoende inspanning gunnen en je zult zien dat je je veel beter zult voelen. Hoe je omgeving met je omgaat speelt ook een grote rol. Vermijd de ben je moe-vragen, want dat kan ook heel vermoeiend zijn. Een goede slaapritme is ook erg belangrijk. Als je ’s nachts goed slaapt, dan loop je een minder grote kans dat je je in de middag moe zult voelen.

Meer weten over het Chronische Vermoeidheidssyndroom? Klik dan hier.

Heb je opmerkingen over dit bericht of wil je feedback geven? Dat kan via de contactformulier!

Bronnen:
LVMP. (2012, 8 mei). Het chronisch vermoeidheidssyndroom (cvs) bij kinderen en jongeren. Geraadpleegd op 3 januari 2020, van https://www.lvmp.nl/het-chronisch-vermoeidheidssyndroom-cvs-bij-kinderen-en-jongeren/

Thuisarts.nl. (2018, 21 augustus). Ik heb het chronisch vermoeidheidssyndroom | Thuisarts. Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.thuisarts.nl/chronisch-vermoeidheid-syndroom/ik-heb-chronisch-vermoeidheidssyndroom