Wat gebeurt er met je lichaam wanneer je je vermoeid voelt?

Vaak voel je je niet meer moe als je even je rust neemt. Wanneer je niet opknapt van een nachtje slapen kan het zijn dat je vermoeid bent.

Maar wat houdt dat nu allemaal in?

Veel lichamelijke ziektes hebben vermoeid zijn als een van de symptomen. Het is vaak ook zo dat als je moet herstellen je dat veel energie kan kosten, waardoor je je vermoeid kan voelen.

Voorbeelden van lichamelijke ziekten:

  • Schildklierproblemen
  • Suikerziekte (diabetes)
  • Slaapapneu
  • Spierziekten
  • Kanker
  • en nog veel meer.

Meerdere redenen

Ook kan je vermoeidheid ervaren wanneer je medicijnen gebruikt die dat als bijwerking hebben. Bijvoorbeeld: cholesterolverlagende geneesmiddelen (InfoNu.nl, 2019).

Je vermoeid voelen kan ook komen doordat je je mentaal niet helemaal goed voelt. Je hebt net een relatie uit of het gaat niet zo goed op je werk, bijvoorbeeld dat je te veel werkt. Ook kan je je mentaal niet goed voelen als je een dierbare bent verloren of je voelt je erg eenzaam.

Ook kan vermoeidheid komen doordat je niet alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Misschien moet je beter letten op je eetgewoontes of verteer je je eten niet goed. Er zijn veel oorzaken die kunnen leiden tot vermoeidheid (moevanvermoeidheid.nl, 2019).

Dat is dus ook de reden waarom er niet zo snel een oplossing is voor vermoeidheid. Vaak zijn het lange processen die je ondergaat om achter de echte reden te komen. Soms kan het een beetje frustrerend zijn als je niet precies weet waarom je je zo voelt.

Al heel lang moe zonder dat ik de echte reden weet

Een voor de hand liggende oplossing kan zijn om eerst even langs je huisarts te gaan en je te laten onderzoeken door hem of haar. Vaak zal je niet meteen te weten krijgen wat de oorzaak is van je vermoeidheid, maar je huisarts kan je wel vertellen wat voor vermoedens hij of zij heeft. Soms doormiddel van bepaalde testen of bloedonderzoeken. Zo kan de huisarts in ieder geval een aantal ziektes uitsluiten. Er achter komen wat je waarschijnlijk niet hebt, is natuurlijk ook erg fijn om te horen.

Wanneer de huisarts gevonden heeft waar het aan kan liggen, dan zal de huisarts een verwijsbrief opsturen naar een geschikte specialist. Niet alle oorzaken van vermoeidheid wordt gezien als ‘ernstig’.

Natuurlijk geeft het je een geruststellend gevoel wanneer je ernstige ziektes kan uitsluiten, maar je vermoeidheid zal hierdoor niet meteen afnemen. Het zal je wel een beetje innerlijke rust geven en je kan met een gerust hart op zoek gaan naar hoe je meer energie kan winnen.

Meer weten over het gebruik van medicijnen en vermoeidheid? Klik dan hier.
Voor meer informatie over voeding en vermoeidheid kun je hier terecht.

Heb je opmerkingen over dit bericht of wil je feedback geven? Dat kan via de contactformulier!

Bronnen:
InfoNu.nl. (2019, 20 september). Spierklachten en vermoeidheid door cholesterol medicijnen. Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/37450-spierklachten-en-vermoeidheid-door-cholesterol-medicijnen.html

Moevanvermoeidheid.nl. (2019, 8 april). De relatie tussen voeding en vermoeidheid. Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.moevanvermoeidheid.nl/voeding/relatie-voeding-vermoeidheid/