Vermoeidheid, wat is dat nou eigenlijk?

De meeste mensen hebben zich wel eens moe gevoeld. De beste beschrijving van moeheid kunt je beschrijven als een gebrek aan energie. Je kunt de dingen die je zou willen of moeten doen niet goed meer doen en je voelt je minder fit. De dagelijkse bezigheden gaat moeilijker vanwege de uitputting. Het liefst wilt je in bed liggen en slapen. Wanneer je tekort komt aan energie, dan kan er moeheid ontstaan. Je dagelijkse bezigheden gaan je moeilijker af. Het lukt je niet meer om de dingen te doen dat je van plan was om te gaan doen. Vanwege je vermoeidheid heb je het gevoel dat alles lastiger gaat dan normaal, zoals bewegen en praten.

Vrouwen hebben vaker last van vermoeidheid dan mannen. Vaak hebben ouders die kinderen hebben ook in bepaalde mate last van vermoeidheid. Ook blijkt het dat jongeren vaker last hebben van vermoeidheid dan ouderen(65 plussers).

Vaak voel je je na een nachtje slapen weer uitgerust, maar wanneer je je langdurig vermoeid voelt en het je leven beïnvloedt, dan kan je vermoeidheid een probleem vormen (van Es, 2019).

Hoe ontstaat vermoeidheid?

Meestal komt vermoeidheid door slaapgebrek. Maar behalve lichamelijke oorzaken zijn er ook mentale oorzaken waardoor je je moe kan voelen, bijvoorbeeld doordat je een dierbare bent verloren of je voelt je erg eenzaam. De meeste mensen die last van een depressie, hebben ook vermoeidheidsklachten.

Lichamelijke oorzaken van vermoeidheid

De manier waarop je met je lichaam omgaat kunnen de lichamelijke oorzaken van moeheid zijn. Hoeveel je beweegt, eet en welke medicijnen je gebruikt kan invloed hebben op hoe fit je je voelt en hoeveel conditie je hebt en dat kan je moeheid bepalen. Vaak geven de meeste ziekten ook vermoeidheidsklachten.

Psychische oorzaken van vermoeidheid

Hoe je je voelt en waar je constant aan denkt kan leiden tot een psychisch oorzaak van vermoeidheid. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Constant aan het piekeren
  • Een gebeurtenis meemaken wat heel ingrijpend is geweest
  • Depressie
  • Angst-paniekstoornis

Vermoeid door te weinig slaap

Een van de belangrijkste dingen voor je gezondheid is de juiste hoeveelheid slaap binnen krijgen op een dag. Doordat je een aantal uur slaapt heeft je lichaam de tijd om zich te herstellen en om zich te ontspannen.

We hebben niet allemaal dezelfde aantal uren slaap nodig. Sommigen hebben genoeg aan 6 uur slaap en sommigen hebben wel 9 uur slaap nodig op een dag. (Gezondheidsnet, 2012) Ook verschilt het per persoon hoe lang het duurt om in slaap te vallen. De meeste mensen hebben ongeveer 15 minuten nodig om in slaap te vallen. Soms wordt je midden in de nacht wakker, maar dat is vaak voor heel even en daarna val je gelijk weer in slaap. Mensen die iets ouder zijn slapen vaak korter, dat komt door ouderdom. Vaak heb je langer geslapen dan je in eerste instantie zult denken, al lijkt dat voor je eigen gevoel niet altijd zo. Af en toe iets te weinig slapen kan niet meteen veel kwaad. Het belangrijkste is dat u zich overdag uitgerust voelt.

Meer informatie over vermoeidheid vind je hier.

Heb je opmerkingen over dit bericht of wil je feedback geven? Dat kan via de contactformulier!

Bronnen:
Es, van A. (2019, 16 december). Vermoeidheid. Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/vermoeidheid/item39084

Gezondheidsnet. (2012, 14 december). Waarom je steeds zo moe bent. Geraadpleegd op 2 januari 2020, van https://www.gezondheidsnet.nl/slapen/waarom-je-steeds-zo-moe-bent